Tıbbi Birim Ara

Termal Tesisler

Termal Tesisler

Termal turizm, Geriatri turizmi ve Medikal turizm ile birlikte Sağlık turizminin alt dallarıdır.

Termal turizm, termomineral su banyosu, soluma, içme, çamur banyosu gibi etkinliklerinin yanında fizik tedavi, iklim kürü, egzersiz, rehabilitasyon, diyet, psikoterapi gibi tedavi türlerinin birleştirilmesiyle oluşan tedavinin yanında termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm şekli. Termal turizm, Geriatri turizmi ve Medikal turizm ile birlikte Sağlık turizminin alt dallarıdır

Avrasya, Afrika ve Arap levhalarının karşılaşma alanında bulunan Anadolu Levhası kırıklarla (fay) kaplıdır. Türkiye'de üç ana fay kuşağı yer alır: Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı, Batı Anadolu Fayı. Bu nedenle Anadolu kaplıca, ılıca ve maden suları açısından zengindir. Türkiye'de 500'ünün şifalı olduğu bilinen, 1300'den fazla sıcak yeraltı suyu kaynağı bulunur. Türkiye jeotermal kaynaklar açısından Dünya çapında bir potansiyele sahip olup, Avrupa’da ise kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada bulunmaktadır. 

Termal tesisleri arasında Türkiye’de insanların en çok tercih ettiği yer Yalova Termal Tesisleridir. Dünyaca ünlü kaplıcalarında çok sayıda turist ağırlayan önemli bir turizm merkezidir. Termal Yalova'nın tam ortasında yer alır ve şifalı kaplıcalarıyla ünlüdür .  İnsan sağlığı açısından yararlı olduğu, bazı hastalıkları iyileştirici özelliği bulunduğu bilinen kaplıcalar, turizm açısından da önem taşırlar. Termal ve mineralli sular ve çamurlar ve gazların bulundukları yöredeki iklim faktörleriyle birlikte değerlendirilerek kür tarzında uygulamalar yapılır. Antik Yunanistan ve Roma'da kaplıcaların bazı hastalıklara iyi geldiği biliniyordu. Romalılar İngiltere'yi işgal ettiklerinde Bath'da doğal sıcak su kaynakları buldular ve bunlardan yararlandılar. Fransa'da Vichy ve Aix-en-Provence, Almanya'da Baden-Baden ve Belçika'daki Spa kaplıcaları 18. yüzyılda çok tanındı. Bu kaplıcalardan ve Eski Roma kaplıcalarının çoğundan günümüzde de yararlanılmaktadır.

Sıcak, madensel yeraltı sularının tedavi edici etkilerden banyo veya kısmi banyo şeklinde yararlanılmasına Kaplıca Tedavisi veya Balneterapi denir.

Kireçlenmeler,

İltihabi romatizmalar,

Yumuşak doku romatizmaları,

Mekanik bel ve boyun problemleri,

Çalışma şart ve ortamına bağlı ağrılı tablolar,

Ortapedik problemler; kırık sekelleri,ameliyat komplikasyonları,

Spor yaralanmaları,

Kas hastalıkları,

Nörolojik hasarlanmalara bağlı problemler de kullanılır.

 

Kaplıca tedavisinin amacı

 

Vücut direncini artırmak,

Genel durumu düzeltmek,

Hastanın şikayetlerini azaltmak,

Hastanın bulgularını ortadan kaldırmak,

Kalıcı hasarları önlemekdir.

Tıbbi Birimlerimiz
Ağız ve Diş Sağlığı
Beslenme ve Diyetetik
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Check-up ve Sağlıklı Yaşam
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dermatoloji
Diyabet
Enfeksiyon Hastalıkları
Endokrinoloji ve Metabolizma
Fat & Fit